Saumanauhoitus ja seinän maalaus


Raksapuolen opiskelijat rakensivat työsalillemme muutaman uuden loossin, joihin pääsimme harjoittelemaan aluksi saumanauhoitusta. Kipsilevyt siistittiin leikkaamalla törröttävät pahviosat pois katkoteräveitsellä. Aluslastaksi valitsin itselleni sopivan 25cm leveän ja työstölastaksi 20cm leveän lastan, ja leikkasin kaikki saumanauhat valmiiksi. Tasoitetta tuli ensin pohjalle vaakasuuntaisilla vedoilla täyttäen sauman, sen päälle paineltiin saumanauha ja lastalla vedettiin pystysuunnassa tiukasti nauha seinään kiinni ja otettiin ylimääräiset tasoitteet pois. Saumanauhan päälle lisättiin tasoitetta taas vaakasuuntaisilla vedoilla ja tasoitus tehtiin pystysuuntaisilla vedoilla, tarkoituksena peittää koko nauha jotta se pysyy tiiviisti seinässä. Aloittelijana tein sauman ensin ylhäältä noin puoleenväliin ja lopuksi lattiaan asti, ettei tasoite ehdi kuivua liikaa ennen lopputulosta.

Kokeilemistani tasotteista Presto J oli laadukkaampaa.















































Kun tasoitetut kohdat olivat kuivuneet seuraavana päivänä, hioin ne hiomapaperilla nro. 100 ja käytin apuna jatkovartta ja käsihiomalossia, pölyt harjasin välissä pölyharjalla. Nauhoitusten päälle laitettiin vielä uudestaan tasoitetta, näin varmistetaan nauhojen pysyvyys seinässä ja saadaan ne mielellään kokonaan peittoon. Itselläni saumanauhan kokonainen peitto onnistui hyvin yksittäisessä nauhassa päätyseinällä, mutta sivuseinillä saumat oli tehty niin lähekkäin että tasaista paksua pintaa oli  vaikea tehdä lähes koko seinän kokoiselta alueelta.




Loossin nurkkiin tuli samanlaiset saumanauhat samalla tekniikalla, hieman soveltaen nurkkatyöskentelyyn sopivaksi. Ulkokulmiin taas tuli saumanauhat, joissa on muovivahviste keskellä, koska se on vahvempaa ja kestää paremmin rikkoutumatta jos kulmaan kolahtaa jotain. Ensin kulman molemmin puolin tuli reilusti tasoitetta ja saumanauha painettiin siihen tiukasti kiinni käsin ja lastalla vetämällä pystysuuntaiset vedot. Päälle laiettiin taas tasoitetta ja pinta vedettiin mahdollisimman tasaiseksi. Ulkokulman kanssa joutui etsimään oikeaa tapaa tehdä, että kulmat pysyvät terävinä eivätkä pyöristy. Tasoitteen kuivuttua se hiottiin ja päälle tuli vielä lisää tasoitetta varmistamaan pysyvyys ja tekemään pinnasta tasaisen, lopuksi tehtiin vielä hionta.

Ulkokulman saumanauha muovivahvisteella.

Seuraavaksi päästiin maalaamaan vesiohenteisella Colorex NC 3 pohjamaalilla. Ensin maalattiin patteririssalla nurkat, ala- ja yläreunat sekä ikkunanpielet, loput osat maalattiin pienissä osissa jatkovartta käyttäen suuremmalla telalla, ensin vähän sinne sun tänne jotta maali menee kaikkiin rakoihin ja lopuksi tasoitus alhaalta ylös rullaten. Aina maalattiin hiukan edellisen päälle ettei pintaan jää selkeitä rajoja. Maalin kuivuttua mahdolliset huomaamatta jääneet kolot ja urat korjauskitattiin presto R:llä. Loossin nurkkiin laitettiin täytteeksi valkoista akryylimassaa, joka piti saada sileäksi heti koska sitä ei voi hioa. Kittikohdat hiottiin ja maalattiin uudestaan pohjamaalilla patteririssaa käyttäen. Lopuksi seinät maalattiin vesiohenteisella Teknosin Trend 7 seinämaalilla kahteen kertaan ja samassa järjestyksessä kuin pohjamaali.

Pohjamaali.



Akryylimassa nurkkiin.


Pintamaali.




Kommentit

Suositut tekstit